جهان دوباره در چنگال شوک قیمت نفت گرفتار شده است. تنها در چند ماه، قیمت هر بشکه نفت خام از ۶۵ دلار به بیش از ۱۳۰ دلار رسیده که این امر باعث افزایش هزینههای سوخت، فشار تورمی و فشار بر مصرفکنندگان شده است. حتی پیش از جنگ روسیه و اوکراین نیز قیمتها به دلیل افزایش تقاضا و رشد محدود عرضه به سرعت در حال افزایش بود.
از روز جمعه و با اعلام توقف در مذاکرات وین، نگرانیها نسبت به دورنمای مذاکرات هستهای ایران افزایش پیدا کرده است. حالا به نظر میرسد همزمانی این اتفاق با تحریم نفت روسیه و پافشاری اوپکپلاس برای ایستادگی روی تصمیمش، نرخ نفت را به پیشبینیهای نزدیکتر کرده است.
دبیرکل اوپک اعلام کرد اوپک روی وقایعی که به افزایش قیمتهای جهانی نفت منتهی شده اند، کنترلی ندارد و ظرفیت کافی در سطح جهانی برای بجران از دست رفتن عرضه روسیه وجود ندارد.
مدیر کل پیشین امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت گفت: وضعیت ایران را باید در چارچوب حقی ببینیم که از ما سلب شده و اصلا به قضایای امروز ارتباطی ندارد، تحریمها ظالمانه بوده و اکنون باید به بازار برگررد.
کمیته فنی اوپک پلاس در سناریوی پایه خود پیش بینی مازاد عرضه بازار نفت در سال ۲۰۲۲ را به میزان ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داد و ۱.۱ میلیون بشکه در روز برآورد کرد.
سازمان اوپک طی 60 سال گذشته سلطان بلا منازع بازار جهانی نفت بوده و همواره اراده کشورهای عضو آن بیشترین تأثیر را بر اقتصاد انرژی جهان داشته، اما نقش مجمع صادرکنندگان گاز از این پس پر رنگتر خواهد شد.
طی یک هفته اخیر بازار نفت فراز و فرودهای بسیاری به خود دیده که سبب افزایش قیمت این کالای اساسی به مرز 97 دلار و به دنبال آن بالا رفتن قیمت نفت اوپک به بالای 95 دلار شده است.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: همانگونه که گفته میشود در اوپک بشکههای نفت هستند که حرف میزنند، در حوزه کشورهای صادرکننده گاز هم خطوط لوله صادراتی تعیینکننده جایگاه هر کشوری هستند.
افزایش جهانی بهای نفت در ماههای اخیر، اقتصاددانان را بر آن داشت تا درباره افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی به ویژه در کشورهای وارد کننده نفت، هشدار دهند.
قیمتهای جهانی نفت خام در پی تشدید تنشها بین روسیه و اوکراین و بهدنبال آن نگرانی از اختلال در شرایط عرضه، با بیش از یک درصد افزایش به بالاترین سطح در هفت سال گذشته رسید.
دکتر فشارکی معتقد است که بدون بازگشت نفت ایران، ظرفیت مازاد موجود در مجموعه کشورهای اوپک پلاس هر ماه کمتر و کمتر شده و این موضوع فشار رو به بالای بیشتری بر قیمت نفت وارد می کند.
صادرات نفت ایران در ژانویه از یک میلیون بشکه فراتر رفت. با احتساب بهای ۸۵.۵ دلاری برای بشکه می توان درآمد نفتی کشور در ماه گذشته را ۲.۵۶ میلیارد دلار و سهم هر ایرانی از آن را ۸۳۵ هزار تومان دانست.
آمارهای اوپک نشان میدهد تولید نفت ایران در نخستین ماه از سال ۲۰۲۲ میلادی با وجود ادامه تحریمهای اقتصادی، با افزایشی ۲۱ هزار بشکهای به بالای ۲.۵ میلیون بشکه در روز رسیده که بالاترین میزان تولید در سه سال گذشته است.
طی ماههای گذشته قیمت نفت در بازار جهانی افزایش چشم گیری داشته و حالا ورود نفت ایران به بازار میتواند مرهمی برای زخم افزایش قیمت بنزین بر اقتصاد آمریکا باشد.